HIZLI ERİŞİM

Yavuzeli

 Yavuzeli, kuzeyde Araban, Doğuda Şanlıurfa İli, Kuzebatıda Kahramanmaraş İli, Güneydoğuda Nizip, Güneyinde ise Merkez Şehitkamil ilçesi ile çevrilidir. İlçenin denizden yüksekliği 650 metre, İl merkezine uzaklığı 38 km. Yüzölçümü ise 483 km²’dir. Türkiye İstatistik Kurumunun 2024 verilerine göre Yavuzeli ilçesinin nüfusu, 23.329' dur. Bu nüfusun  11.996' sı  erkek ve 11.333' ü kadından oluşmaktadır.

 İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri ; fıstık, arpa, buğday, mercimek, nohut ve pamuktur. Bunun yanında Antepfıstığı ve bağcılık üretimi oldukça yaygındır. Hayvancılık pek fazla gelişmemiş olmasına rağmen, İlçe genelinde hayvancılıkla uğraşanlar hem büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapmaktadırlar. 

Birecik Baraj Gölü ile Merzimen Çayının birleştiği noktada yer alan Nizip ilçesinin sınırlarında bulunan Rumkale' ye ulaşım Yavuzeli üzerinden sağlanmaktadır. İlçenin tarihi hakkında kayıtlarda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, eski bir Ceneviz şehri olduğu ve bu şehrin bugünkü ilçe merkezinin 1 km. kuzeyinde Karadağ’ın eteğinde harabe adı verilen mevkiide olduğu söylenmektedir. Bu tarihi geçmişten dolayı ilçenin 1957’den önceki ismi Cingife idi. Yavuz Sultan Selim 1517 yılında Mısır’a Mercidabık Savaşı’na giderken, burada konaklamış, halkın gösterdiği yakın ilgiden dolayı buraya “Yavuz’un ili “ adını verilmesini istemiştir. Cingife yerleşim merkezine ilçe statüsü verilince (1957), ilçenin ismi de 1958’de Yavuzeli olarak değiştirilmiştir. 

Yavuzeli ileçesinde bulunan tarihi ve turizm değerleri arasında Dolmen Mezarlar, Rumkale, Balıklıgöl, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Antik Taş Ocakları ve  Akdeğirmen Köprüsü yer almakla beraber Karapınar Mesire Alanı bölge halkı tarafından ziyeret edilen alanlardandır.