BİLİM ŞENLİĞİNDE MUTFAKTAKİ BİLİM ATÖLYESİ DİKKAT ÇEKTİ
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 26-28 Ekim tarihlerinde Gaziantep Gezegenevi ve Bilim Merkezi’nde düzenlenen Bilim Şenliği’nde birbirinden eğlenceli ve eğitici atölyeler gerçekleşti. Bu atölyelerden “Mutfaktaki Bilim” atölyesi ise, katılımcı genç ve çocuklar tarafından ilgiyle takip edildi.
“Mutfaktaki Bilim” atölyesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte, Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri tarafından sunumlar yapıldı.
Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Yüksek Lisans öğrencileri Nuriye Demir ve Harun Yiğit Alkan tarafından, yenilebilir toprak üzerine vanilyalı pudingli spagetti ve mutfakta gerçekleşen fiziksel ve kimyasal değişimleri anlatan sunumlar yapıldı.
Birinci sunum; “Yenilebilir toprak üzerine vanilyalı pudingli spagetti” oldu. Damağın lezzeti algılamasından önce zihnin damağa var olan lezzetle alakalı bilgi vermesini önlemeyi amaçlayan etkinlikte, tamamen bisküvi ve patlayan şekerden oluşan yenilebilir toprak oluşturuldu. Tüketicinin tamamen ürünü tatmadan önce ne olduğu hakkında bir bilgiye sahip olmasını istemeyerek insan zihnine sürprizde bulunuldu. Vanilyalı pudingli spagetti de ise gastronominin bir alt akımı olan moleküler gastronomide kullanılan pişirme ve sunum tekniklerini uygulayarak yenilikçi görseller hazırlandı. Böylece tüketici bugüne kadar yemiş olduğu vanilyalı pudingi spagetti formunda yenilebilir toprak eşliğinde tüketmiş oldu.
İkinci sunumda ise, mutfakta gerçekleşen ve hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan fiziksel ve kimyasal değişimler stand ziyaretçileri tarafından gözlemlendi. Ürün olarak çikolata sepeti içerisinde meyve ve krem şanti servis edildi. Buradaki amaç ise, çikolatayı tamperlerken, çikolata içerisindeki yağ ve şeker bileşenlerinin fiziksel ve kimyasal değişimlerinden bahsetmek, ayrıca bir diğer ürün krem şantinin üretimi aşamasında gerçekleşen kabarma sürecinin gözlemlenmesini, yapısındaki fiziksel ve kimyasal değişimleri paylaşmak oldu.